Kissinger benzetmesine ne dedi?

Kissinger benzetmesine ne dedi?
Gözler Ahmet Davutoğlu'nda. 'Türkiye'nin Kissinger'i' benzetmesine Dışişleri Bakanı Davutoğlu ne cevap verdi?Abone olDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk dış politikasının önceliklerine değinerek, ''Bizim için artık her konu önemli'' dedi.

'Türkiye'nin Kissinger'i' nitelemesine Davutoğlu, "Türk bilim adamı Ahmet Davutoğlu olarak bilinmeyi ve bununla yetinmeyi tercih ederim'' diyerek yanıtladı

Davutoğlu, BM'deki temaslarından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türk Hariciyesi'nin önem verdiği konular ve öncelikleriyle ilgili bir soru üzerine, ''Türk dış politikasının son derece çeşitlilik kazandığının görüldüğünü, her konunun kendileri için önemli olduğunu'' söyledi.

Bazı konuların zaman zaman öne çıktığını belirten Davutoğlu ''Türkiye artık tek bir konuya odaklanmış ve diğer konuları ihmal edebilen bir ülke değil. Zaten dünya da Türkiye'nin her konuya bir şekilde çözüm bulacağını düşünüyor'' dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin bu nedenlerle BMGK seçimlerinde 151 oy aldığını söyledi.

Bu yıl Kıbrıs ve Kafkaslardaki gelişmelerin ön sırada yer aldığını belirten Davutoğlu, Türk Hariciyesi'nin her an, her konuyla yakından ilgilendiğini, bu kapasiteye ve etki gücüne sahip olduğunu vurguladı.

ERMENİSTAN'LA İLİŞKİLER

Davutoğlu, Türkiye'nin Ermenistan politikasıyla ilgili bir soru üzerine, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde son dönemde yaşanan sürecin herkes tarafından bilindiğini, bu konudaki perspektiflerini BM'deki temasları çerçevesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile paylaştıklarını söyledi.

Güney Kafkasya'da tam bir normalleşmenin gerçekleşmesi için hep beraber çalışılmasının zorunlu olduğunu vurguladıklarını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin bu konudaki tutumunun devam edeceğini belirtti.

ORTA DOĞU'DA

Bakan Davutoğlu '' seo Türkiye'nin Hamas ile dünya arasında arabulucu olma yönünde'' kendisine herhangi bir talebin gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise konjonktürün geçen yıl ya da bundan 4-5 ay öncesindeki gibi olmadığını belirtti.

''Türkiye'nin, Orta Doğu'daki bütün taraflarla iyi ilişkilere sahip nadir ülkelerden birisi olduğuna'' dikkati çeken Davutoğlu, bu ilişkilerin Türkiye'nin etki gücüne ve ilkesel tutumuna dayalı bir güven ilişkisi olduğunu ve bunun Türkiye'nin son Gazze krizi sırasında Orta Doğu barışına yaptığı katkıda da kendisini gösterdiğini belirtti.

Ahmet Davutoğlu ''Hamas da dahil olmak üzere, bütün taraflarla bu derece iyi ilişkilere sahip olmamız burada herkes tarafından uluslararası barışa katkı anlamında ciddi bir potansiyel olarak görülüyor. Görüştüğümüz bütün ülkeler, Türkiye'nin sadece Hamas'la değil, bütün taraflarla sürdürdüğü bu ilişkilerin BM'nin misyonunun yerine gelmesi bakımından çok ciddi bir kazanç olduğunu ifade ettiler'' dedi.

BAŞKANLIK BİLDİRİSİ

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BMGK'nın Orta Doğu konulu toplantısının ardından kabul edilen başkanlık açıklamasını yeterli görüp görmediğiyle ilgili bir soru üzerine, BMGK'ye bir konu geldiğinde o konuyla ilgili bölgede ve toplumlarda bir beklentinin oluştuğunu, BM'nin ve BMGK'nın herhangi bir kurum olmadığını, insanlığın vicdanını temsil etiğini belirtti.

''BMGK toplandığında uluslararası toplumun güçlü mesajları herkese en doğru şekilde iletilmeli'' diye konuşan Davutoğlu, başkanlık açıklaması metninin özellikle iki konuda daha güçlü olmasını arzu ettiklerini söyledi.

BMGK'da insani boyut bağlamındaki hassasiyetin en açık şekilde dile getirilmesi gerektiğini kaydeden Davutoğlu, şu anda Gazze'de yaşanan durumun yarın başka bölgenin değişik bir yerinde yaşanabileceğini ifade etti.

Davutoğlu ''Şu anda binlerce insan Gazze'de hala barınak sıkıntısı çekiyor, çok ciddi altyapı problemleri var, bizim için bu herşeyden önce bir insanlık meselesidir. O bakımdan daha güçlü bir biçimde vurgulanması daha iyi olurdu'' dedi.

Bakan Ahmet Davutoğlu, BMGK açıklamasının sadece bir konuya değil, bölgenin bütününü kuşatan bir barış anlayışı ve yaklaşımının biraz da vurgulamasını istediklerini, ancak bu iki unsurun da BMGK'nın 1860 sayılı kararında olduğunu ve bugünkü açıklamanın da 1860'a atıfta bulunduğunu anımsattı.

Davutoğlu, bölgedeki toplumların BM'nin kendi dertleriyle ilgilendiğini görmesi açısından bu hususların daha açık şekilde ifade edilmesini istediklerini, ama yine de 1860'a atıf dolayısıyla bu iki konuda da bir şekilde ilerlemenin sağlandığını söyledi.

KISSINGER BENZETMESİ

Davutoğlu, ''kendisinin ABD'de son 7 yılda Türk dış politikasının mimarı ve Türkiye'nin Henry Kissinger'ı'' olarak görülmesi ve adlandırılmasıyla ilgili bir soruyu da ''Bu tür benzetmelerden çok, ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Türk bilim adamı Ahmet Davutoğlu olarak bilinmeyi ve bununla yetinmeyi tercih ederim'' diyerek yanıtladı.

YABANCI GAZETECİLERDEN KIBRIS VE SRİ LANKA SORULARI

Bakan Davutoğlu, daha sonra iki yabancı gazetecinin sorularını da yanıtladı.

Davutoğlu bir Rum gazetecinin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile neler görüştüğünü sorması üzerine Genel Sekreteri ile Kıbrıs, Irak, Orta Doğu, Afganistan-Pakistan ve Medeniyetler İttifakı konularının gündeme geldiğini söyledi.

Bütün bu konuların Türkiye'nin de gündeminde yer aldığını kaydeden Davutoğlu, ''BM gündemi, Türk dış politikasının gündemine benziyor. Bütün bu konuları görüştük'' dedi.

Aynı gazetecinin ''Kıbrıs'ta geçmişe göre daha iyimser olup olmadığını'' sorması üzerine ise ''2004 yılında daha iyimserdik. Çünkü, ortada BM tarafından, uluslararası toplum tarafından, AB tarafından kabul gören esaslı, kapsamlı çözüme yönelik bir plan vardı. Ancak, maalesef Rumlar bu planı reddetti'' dedi.

Bakan Davutoğlu bu kapsamda Kıbrıslı Türklere verilen sözlerin de son 5 yıldan bu yana yerine getirilmediğini hatırlattı.

Davutoğlu, buna rağmen Türk tarafının iyi niyeti ve sadece Kıbrıs'ta değil, tüm Doğu Akdeniz bölgesinde barışa odaklanması dolayısıyla Ada'da iki lider arasındaki yeni görüşmeleri desteklediklerini ve buna devam edeceklerini belirtti.

Bakan Davutoğlu, ''Umarız bu görüşmeler başarılı olur. Biz buna tam destek vereceğiz. (Umarız) bu görüşmelerin sonunda hepimize çok iyi haber getirecek gerçek ve kapsamlı bir çözüme ulaşılır'' dedi.

YUNANİSTAN'A GİTME PLANI

Rum gazetecinin ''Atina'ya yakında gitmeyi planlıyor musunuz?" sorusuna ise bunu planlamayı düşündüklerini, iki ülke arasındaki ilişkilerin son derece iyi olduğunu belirtti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis'in açıklamasını okuduğunu ve iki dost olduklarını belirten Davutoğlu, ''Gitmek istiyoruz, planı yapacağız ve yakında oraya gideceğim'' dedi.

SRİ LANKA

Amerikalı bir gazetecinin BMGK'nın gündeminde Sri Lanka konusunun olup olmaması gerektiğiyle ilgili bir sorusu üzerine Bakan Davutoğlu, temaslarında bu konuyu da ele aldıklarını belirtti.

Sri Lanka'daki insani durumun düzelmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin bu kapsamda BM Genel Sekreteri'nin tutumunu ve çabalarını desteklediğini, Sri Lanka hükümetiyle de terörizmle mücadele kapsamında işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.

BAKAN NEW YORK'TAN AYRILDI

New York'taki temaslarını tamamlayan Bakan Davutoğlu daha sonra Türkiye'ye dönmek üzere New York'tan ayrıldı.

Bakan Davutoğlu'nu JFK Havaalanında Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, BM Daimi Temsilci Yardımcısı Fazlı Çorman ve New York Başkonsolosu Mehmet Samsar uğurladı.



Kategori : DÜNYA