Microsoft Türkiye, son günlerde kötü ambalajlar içinde, kurulum CD’si olmayan, el kitapçığı fotokopileri ve hatalı etiketlerle satılan sahte ve ikinci el Windows paketlerine karşı uyardı.
Geçtiğimiz günlerde yazılım endüstrisine zarar veren sahtecilik uygulamalarından bir yenisi daha yetkililerce ortaya çıkarıldı. Pazar trapianto di capelli turchia da sahte ve kullanılmış ikinci el Windows işletim sistemi ürünlerinin dolaştığını tespit eden yetkililer, gerekli uyarılar üzerine bu ürünleri satanları tespit edip yasal süreci başlattılar.
İçinde kurulum CD’leri bile olmayan sahte ambalajlar içinde satılan bu yazılımlar, düşük bayi alış fiyatıyla pazarlanırken, Microsoft yetkilileri bu tür sahtecilik girişimlerinin tüketiciyi ciddi olarak yanılttığına dikkat çekiyor. Sahte ürün paketlerinde kılavuz olarak sadece kitapçıkların renkli fotokopileri yer alıyor. Ürün CD’lerinin üzerindeki lisans etiketlerinde yazılı olması gereken yerde ise işletim sisteminin tam adı yerinde sadece basit bir Windows ibaresi bulunuyor.
Konuyla ilgili bir açıklamaya yapan Microsoft Telif Hakları Müdür Elçim Barkay, bu tür girişimlerin, tüketicileri aldatılmasının yanı sıra TCK’ya muhalefet eden iki tür suç oluşturduğunu da ifade ederek şunları söyledi:
“Bilgisayar sektöründe haksız rekabet yaratan ve dürüst bilgisayar firmalarının ticaretini olumsuz etkileyen bu tarz sahte bilgisayar programlarının satışına karşı tüketicileri uyarma ihtiyacı duyuyoruz. Sahte lisans ile ikinci el lisans etiketlerinin (COA) son kullanıcıya satışı ve son kullanıcının bu şekilde hile ile kandırılması ve güveninin kötüye kullanılması sadece telif haklarına aykırılık suçuna yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda Türk Ceza Kanunu’nda yer alan dolandırıcılık suçunu da oluşturuyor.”
Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ