Avrupa Birliği’nin en yüksek yargı organı Avrupa Adalet Divanı, tarihi bir karar alarak Kıbrıs Rum yargısının KKTC’de de yetkili olduğunu ve alacağı kararların tüm AB ülkelerinde de uygulanması gerektiğini ilan etti. Karar KKTC’de şok etkisi yarattı.
Lüksemburg merkezli Adalet Divanı dün bir buçuk yıldır görüştüğü ve kamuoyunda ’Orams davası’ diye bilinen mülkiyetle ilgili davada, KKTC’yi yargıladı. Rum mahkemelerin KKTC’de yaşayan bireyleri de yargılayabileceğine hükmeden mahkeme, adada devam eden BM çerçevesindeki müzakere sürecini de baltaladı.
Kararın ardından zafer açıklaması yapan Rum avukat Constantis Condounas, "Şimdi Kuzey Kıbrıs’ta mülk alan yabancılar korkmay hair transplant turkey cost a başlasın. Karar lehimizedir" dedi. Rum hükümet sözcüsü Stefanu Stefanos da kadardan çok memnun olduklarını açıkladı. Kararı alan Adalet Divanı hakimler heyetinin başkanlığını ise, Yunanlı hakim Vassilios Skouris yaptı. Dava şöyle gelişti:
Rum mahkemesi, 2004 yılında KKTC’nin Girne kentinde villa satın alan İngiliz çift Linda ve David Orams’ı, 1974 öncesinde arsa sahibi Rum Meletis Apostolides’in şikayeti üzerine yargıladı ve evini yıkması, tazminat ödemesi kararı verdi.
Rum avukatlar ardından, Orams ailesinin İngiltere’deki evine haciz götürmek üzere Londra’da dava açtı. İngiltere eski Başbakanı Blair’in avukat eşi Cherie Blair, KKTC’nin çıkarlarını savunmak üzere Orams davasını üstlendi.
Blair, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nde, ’KKTC’de AB müktesebatı askıda, bu nedenle Rum mahkemesi karar alamaz, AB ülkelerinde uygulayamaz’ teziyle savundu ve kazandı. Temyiz Mahkemesi, tezi Adalet Divanı’na sorma kararı aldı.
Divan dün ’AB müktesebatı askıda olmasına rağmen, Kıbrıs Rum yargısının, KKTC’de yaşayanlarla ilgili karar alabileceğini ve bu kararın tüm AB ülkelerinde uygulanması gerektiğini’ hükme bağladı. Adalet Divanı, Rum yargısının yetkisini mülkiyetin dışında, sivil ve ticari konularını da ekleyerek genişletti.
KARAR KKTC'Yİ NASIL ETKİLER
İngiliz Yargıtay’ının Avrupa Adalet Divanı’nın kararına karşı çıkması çok güç. Adalet Divanı’nın kararı, KKTC’de yaşayan yabancılar da dahil herkesi, Rum mahkemelerinin insafına bırakıyor. Etkileri ise şöyle olacak:
Yatırımlar duracak: KKTC’ye yatırım yapmış ya da yapacak yabancılar da dahil herkes Rum mahkemelerinin tehdidi altında olacak.
İnşaat sektörü: KKTC ekonomisinin en önemli sektörlerinden inşaat sektöründe kriz derinleşecek.
Kiracılar da risk altında: Rumlar, 3 yıl önce Magosa’da bir restoranın kiracısını da yargılamıştı.
Tutuklama kararları: Rum Meclisi 2006’da kabul ettiği bir yasa ile eski Rum mülkü kullanmaya 5 yıl hapis cezası getirmişti. Rumlar, KKTC’de yaşayanlarla ilgili daha rahat ’tutuklama kararları’ çıkartabilecek.
En büyük hata AB mahkemesine gitmek
KKTC’de hukukçular Cherie Blair’ın en büyük hatasının İngiltere’de zafer kazanmasına rağmen, temyiz aşamasında Avrupa Adalet Divanı’na gitmeyi kabul etmesinde buluyor. Cherie Blair ve ekibi ise, ’KKTC Cumhurbaşkanlığı’na danıştık. Ayrıca itiraz etseydik bile hakim, yine de AB mahkemesine gidecekti’ savunması yapıyor.
Kategori : DÜNYA