Pirinç bu sene ucuz olacak

Pirinç bu sene ucuz olacak
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 'pirinç yok' diyerek geçen yıl fiyat arttıran spekülatörlere karşı erken önlem aldı. Pirinç bu yıl ucuz olacak.Abone ol

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 'pirinç yok' diyerek geçen yıl fiyat arttıran spekülatörlere karşı erken önlem aldı. Pirincin kilosunu yine 8-10 liradan satmak için kolları sıvayan şirketleri belirleyen Ofis, Mısır'dan 20 bin ton pirinç ithal etti. 5 bin tonu limanlara gelen pirincin geriye kalan kısmı önümüzdeki aylarda Türkiye pazarına sokulacak.

Fırsatçıların pirincin fiyatını yükseltmek için geçen 2 aylık dönemde spekülasyonlara başladığını ifade eden TMO Genel Müdür Vekili Mesut Köse, "Bu çabaları hissettik ve stoklarımızdaki pirinç miktarını arttırmak için Mısır'dan pirinç alım ihalesiyle 20 bin ton ithalatı gerçekleştirdik. TMO'nun böyle bir operasyon yapması piyasada spekülasyon şansını ersağ 2024 düşürdü. Spekülasyondan para kazanmak isteyen firmaların heveslerini kırdık. Önümüzdeki dönemde pirinç fiyatlarında ciddi yükselişler beklemiyoruz." dedi.

Pirinç üzerinde geçen yıl dönen oyunu ve bu yıl alınan tedbirleri CİHAN'a açıklayan TMO Genel Müdür Vekili Köse, vatandaşlara kriz yaşanmayacağı müjdesini verdi. Son yıllarda Türkiye'de çeltik ve pirinç üretiminde ciddi anlamda artışlar olduğunu söyleyen Köse, Türkiye'nin üretimdeki artışa rağmen pirinç tüketimini tam anlamıyla karşılayabilecek duruma henüz gelmediğini ifade etti. "540 bin ton pirinç tüketimimiz var. Bunun 460 bin tonunu üretiyoruz." diyen Köse, aradaki farkın ithalatla kapatıldığını belirtti.

"SPEKÜLASYONDAN PARA KAZANMAK İSTEYENLERİN HEVESİ BİTTİ"

Piyasada ithalatla beraber stok bulunmasına rağmen geçen yıl pirinç konusunda spekülesyan yaşandığını hatırlatan Köse, "Bu pirinç yokluğundan doğan bir fiyat yükselmesi değildi. Belli çevrelerin pirinçten daha fazla para kazanmak için oluşturmaya çalıştığı spekülasyondu." diye konuştu.

TMO'nun, yaptığı ithalatlarla 150 ayrı noktada uygun fiyatlı pirinç sattığını vurgulayan Köse, piyasada 8 liraya satılan pirinci Ofis'in, satış bürolarında 1.8 liradan sattığını kaydetti. Bu müdahalenin piyasa fiyatlarını geriye çektiğini kaydeden Köse, bu yıl da benzeri çabalar hissettiklerini ve geçen 2 aylık dönemde spekülatörlerin çalışmalara başladığını ifade etti. Bu çabalara karşı stoklardaki pirinç miktarını arttırmak için ithalata başladıklarını dile getiren Köse, Mısır'dan 20 bin ton ithalat gerçekleştirdiklerini, 5 bin tonun limanlara geldiğine dikkat çekti. 15 bin ton pirincin Mısır'dan yüklendiğini ve Türkiye'ye taşındığını vurgulayan Köse, "TMO'nun böyle bir operasyon yapması piyasada spekülasyon şansını düşürdü. Spekülasyondan para kazanmak isteyen firmaların heveslerini kırdı. Önümüzdeki dönemde pirinç fiyatlarında ciddi yükselişler beklemiyoruz. Olduğu taktirde 20 bin ton ithalatın yanı sıra yetkiler çerçevesinde pirinç ithal edip vatandaşın kullanımına sunacağız." değerlendirmesini yaptı.

2 LİRALIK PİRİNÇ 10 LİRAYA SATILAMAYACAK

Genel Müdür Vekili, Mısır'dan getirilen pirincin tonuna 900 dolar ödediklerini belirterek, "Bunu hesapladığınız zaman bizim satışlarımızın üzerinde değil. TMO düzenleme görevini yapmak için fiyatlar dünyada yüksek olsa bile bu fiyatlardan ürün almak zorunda. Bin 500 - 2 bin dolar olsa da ithal edip iç piyasada ihtiyaç olan fiyatlardan kar veya zarar olarak satmak zorunda. 2-3 liralık pirinci 10 liralara satmayı önlemek gerekiyor." diye konuştu.




Kategori : GÜNCEL