Vestelden insansız uçak

Vestelden insansız uçak
Vestel’in tümüyle Türk mühendisleriyle 6 yıldır üzerinde çalıştığı insansız uçak projesi deneme uçuşu aşamasına geldi.Abone ol

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, bu iş için bugüne kadar 20 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek, "Tamamen Vestel tarafından geliştirilen uçak, bu ay sonunda Efes’te deneme uçuşu yapacak. Uçak askeri ve sivil amaçlar için kullanılabilecek" dedi.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, insansız uçağın deneme uçuşunu bu ay sonunda Efes’te gerçekleştireceğini söyledi. Yüngül, yazılımı ve teknolojisi tamamen kendilerine ait olan insansız uçak için 20 milyon dolara yakın yatırım yaptıklarını belirtti.

Kullanım alanı çok

Uçağın ABD ve İsrail’de geliştirilen benzerlerinden daha iy hair transplant turkey cost i özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Ömer Yüngül, "Uçak 16 bin fite kadar çıkabiliyor. Havada 12 saat kalabiliyor. Gözetleme uçağı olacak insansız uçak, askeri amaçlar dışında, orman yangınları, çevre kirliliği ve kaçak yapılaşma tespiti gibi amaçlarla da kullanılabilecek. Dünya bu yöne gidiyor, bu uçağın çok çeşitli kullanım alanları olabilir" dedi.

İhaleye giriyor

Savunma Bakanlığı’nın mayıs ayındaki ihalesine katılacaklarını da aktaran Ömer Yüngül, "Grubun savunma ve güvenlik vizyonunun bir parçası olarak insansız uçağa yatırım yaptık. Askeri amaç dışında sivil amaçlı kullanımı da kapsıyor. Deneme uçuşunun ardından ihaleye gireceğiz. Savunma Bakanlığı dışında başka talipliler de olabilir. Yurtdışından da talep gelebilir" diye konuştu.

Elle kumanda ediliyor

Vestel’in insansız uçağı, otomatik pilota bağlı olarak uçuyor. Bilgisayar oyunlarında olduğu gibi elle kumanda edilerek de belirlenen hedefe uçuş yapıyor. Herhangi piste ihtiyacı olmadan elle uçurulan uçak, kolayca gövde üstüne iniş yapabiliyor. Bu sayede kısa sürede her koşulda uçurulabiliyor. Daha önceden harita yüklenebiliyor. 10 kilometre uzaklığa kadar anında görüntü aktarılıyor. İstenirse bu mesafe artırılabiliyor.

Çin’e çamaşır makinesi ihraç etmeye başladık

Dünyada yüzün üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını aktaran Ömer Yüngül, yılda ürettikleri 7 milyon televizyonun yüzde 90’ını ihraç ettiklerini kaydetti. Yüngül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beyaz eşyada çok fazla artış yok. Ama çamaşır makinesinde Çin’e de ihracat yapmaya başladık. Televizyonda modül üretimimiz var. 3 milyon televizyonun modülünü Türkiye’de üretiyoruz. Modül üretimine bugüne kadar 30 milyon dolarlık yatırım yaptık."

Türkiye, LCD ve beyaz eşyada Avrupa’nın üretim üssü

VESTEL İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, LCD TV pazarında talebin kriz nedeniyle azalmadığına değinerek, şunları söyledi: "Geçen yılın ocak, şubat ayına göre yüzde 50’lik artış var. Avrupa’da küçük markalar ortadan kalktı, Uzakdoğu’dan Avrupa’ya nakliye zorlaştı. Kimse fazla stok tutmak istemiyor. Bütün bunlar bize yaradı. İhracatımızı artırdık. Avrupa’da LCD satışımızda artış oldu. Türkiye, LCD televizyon ve beyaz eşyada Avrupa’nın üretim üssü oluyor. Avrupa’daki televizyonların yüzde 25’i, Türkiye’den gidiyor." (Hanife Baş/Hürriyet)



Kategori : EKONOMİ