Hizbullaha rekor hapis talebi

Hizbullaha rekor hapis talebi
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 26 sanığın tutuklu olarak yargılandığı Hizbullah davasında savcılık rekor ceza talep etti.Abone ol

Hizbullah terör örgütünün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın ağır müebbet, 15 sanığın da 5 ile 22.5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 26 sanıktan tutuklu olarak yargılanan 10'u katıldı.

Duruşmada, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar, 35 sayfalık mütalaasını mahkemeye sundu.

Savcı Ayar, 17 Ocak 2000 tarihinde Hizbullah terör örgütüne yönelik operasyonlar sonrası, 21 Mayıs 2000'de Kartal'da yakalanan tutuklu s toptan çakmak anık Hacı İnan'ın, ''silahlı terör örgütünün üst düzey ve askeri kanat sorumlusu olma'', ''birçok adam öldürme ve kaçırma talimatını örgüt lideriyle birlikte alma ve yürürlüğe koyma'', ''emir ve talimatlarıyla birçok kişinin kaçırılıp sorgulamasında bulunma'' ve ''bu yönde örgütün talimatıyla rol alma'' gibi 35 eylem gerçekleştirdiğini belirtti.

Tutuklu sanık Hacı İnan'ın, ''Anayasal düzeni değiştirmek amacıyla vahim nitelikli adam öldürme ve siyasi maksatla adam kaldırma'' suçlarını işlediğinin anlaşıldığını ifade eden Ayar, bu sanığın 765 sayılı eski TCK'nın 146/1. maddesi uyarınca ağır müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Tutuklu sanıklar Abdülsettar Yıldızbakan, Emin Ekinci, İlyas Kutulman, Sabahattin Alkan, Burhan Ekineker, Mehmet Bayram Eren, İbrahim Evliyaoğlu ve Cevad Işıklı'nın da yine eski TCK'ya göre aynı suçtan ağır müebbet hapisle cezalandırılmalarını öngören Ayar, tutuklu sanıklardan Mehmet Cemil Erez'in de ''siyasi maksatlı adam kaldırma'' suçuna yardım ettiği gerekçesiyle 5 ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılmasını istedi.

Savcı Ayar, tutuklu 14 sanığın, yeni TCK'nın 314/2. maddesi uyarınca ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7.5 ile 22.5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmalarını, Mehmet Cemil Erez'in ise tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edilmesini talep etti.

Haklarında ''yakalama kararı'' bulunan firari sanıklar Abit Taşan ve Salih Kişi'nin dosyalarının ayrılması talebinde bulunan Savcı Ayar, örgütü sevk ve idare etme konumunda olduklarını iddia ettiği sanıklar Mehmet Cemil Erez, Emin Ekinci, Mehmet Kanlıbıçak, Ali Atım, Mehmet Bayram Eren, Hüseyin Hilmi Hocalar, Ahmet Kontuk, Nizamettin Arık ve Murat Kara'nın, ''hakim huzurunda önceki beyanlarını reddetmeleri'' ve ''terör örgütü içindeki konum ve faaliyetleriyle ilgili uyumlu bilgi vermedikleri'' gerekçesiyle etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırılmamasını da istedi.

Mahkeme Heyeti, sanık avukatlarının mütalaaya karşı diyeceklerini yazılı olarak sunabilmeleri için duruşmayı erteledi.



Kategori : GÜNCEL