AB istedi ama farklı yaptık

AB istedi ama farklı yaptık
AB’nin istediği Kadın-Erkek eşitliği komisyonunun ‘fırsat’ sözcüğü eklendi. Kadınlar tepkili. Perde arkasında ne var?Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- Avrupa Birliği, müzakerelerin sürmesi için istediği kadın erkek eşitliği komisyonu kurulması isteğiyle yola çıkıldı ama hükümetin isteği ve TBMM Genel Kurul’unda komisyonun adına eklenen ‘fırsat’ sözcüğü nedeniyle sıkıntılı bir sürece girdi. Kadınlar tepkili ama hükümeti ikna edemediler. Bu arada TBMM’de kurulacak komisyon için görev dağılımında yaşanan sıkıntılar da yaşanıyor.

AB İSTEDİ
AB’nin sosyal alandaki müzakere sürecinin aşılması için öne sürdüğü isteklerden birisi de kadın erkek eşitliği komisyonunun kurulmasıydı. Bu amaçla bu yönde bir komisyon kurulması için harekete geçildi. AB komiseri Rehn, AB sözcüsü ve Devlet Bakanı Ali Babacan ve ardından bu göreve yeni atanan Egemen Bağış’a bu komisyonunu bir an önce kurulması gerektiğini aktardı.

İSİM DEĞİŞMESİN LOBİSİ
Komisyonun kurulması için bir tasarı hazırlandı. Tasarıda komisyonun adı, “Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’ olarak yer aldı. Ancak daha sonra bu isme ‘Fırsat’ sözcüğünü ersağ 2023 n eklenmesi gündeme geldi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu başkanı Canan Güllü başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve kadın derneklerinin tümü, bu isim değişikliğine karşı çıktılar.

Canan Güllü, bu isim değişikliğinin Türkiye için uygun olmadığını Egemen Bağış, Ali Babacan, Devlet Bakanı nimet Çubukçu, AKP milletvekili Fatma Şahin, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve başbakan danışmanlarına anlattı.

HÜKÜMET İKNA EDİLEMEDİ
Bağış, Avrupa ülkelerinin bir çoğunda fırsat eşitliği kavramı bulunduğunu belirterek, komisyonun adının değiştirileceğini belirtti. Kadın dernekleri ise Türkiye’nin konumunun farklı olduğunu belirterek, fırsat kavramının eklenmesi ile komisyonun etkisizleşeceğini ve amaca hizmet etmeyeceğini ileri sürerek, isim değişikliğine karşı çıktılar.

AB’YE ŞİKAYET
Ancak tasarının TBMM Genel Kuruluna inmesi ile isim değişikliğine gidildi ve komisyon ‘Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’ haline geldi. Bu değişikliğin nedeni olarak da kota uygulama zorunluluğu olduğu ileri sürüldü. Fırsat sözcüğü eklenmeden oluşturulacak bir komisyonun, hemen her alanda kadınlar için kota uygulamasını zorlayabileceği ancak fırsat sözcüğü eklenerek kota zorunluluğunun ortadan kaldırıldığı iddia edildi. Kadın derneklerinin bu isim değişikliği nedeniyle AB’ye Türkiye’yi ve hükümeti şikayet etmeye hazırlandıkları da öğrenildi.

KADINLAR BEĞENMEDİ
İNTERNETHABER’e konuşan Canan Güllü, şunları söyledi:

“Türkiye her alanda kadın erkek eşitliğini fiilen sağlamaya ihtiyaç duyan ve bunun için yasal bir düzenlemenin şart olduğu bir ülke. Sadece yasal düzenleme de yetmez bu eşitlik fiilen uygulanmalı. Sorun şu: 11 yıllık bir emek bu. Tasarı oy birliği ile Meclis’e geldi. Bu süreç güzel. Oybirliği ile gelmesi güzel. Görüşmeler başlayınca kadın erkek eşitliği adına, ‘fırsat’ kelimesi kondu. Eşitlik başka fırsat başka konu. Kadın örgütleri olarak önerileri anlattık. Fırsat tüm hakları elde etmiş kadınlar için; arada şunu da verelim demek anlamına gelir. Ama Türkiye’nin bir çok sıkıntısı var bu alanda. Bu nedenle bu yeterli değil. Sayın Bağış ‘Bu komisyonun Avrupa’da 6-7 ülkede de bu isimle kurulduğunu’ anlattı. Ama biz Avrupa gibi gelişmiş, bir çok eşitlik sorununun çözmüş bir ülke değiliz. Şimdi AB’nin istemini yerine getirelim de nasıl olursa olsun, mantığıyla bu düzenleme yapılmış oldu. Ama bu Türkiye’nin önünü açmaz. Yetkisiz bir komisyon oluşuyor. İradesi ile harekete geçemeyecek. Ancak bir soru olursa yanıt verecek. Ayrıca sivil toplum kuruluşları temsil edilmiyor. Verimli bir komisyon olmayacak. Tüm bu çekincelerimizi anlattık ama ikna edemedik.

KOMİSYONDA DA KOLTUK SORUNU
Öte yandan kurulacak Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kurulmasının gecikmesinde isim değişikliği ile ilgili tartışmanın yanı sıra komisyonda görev alacak bayan milletvekillerinin belirlenmesi ve başkan ve başkan yardımcılarının kimlerden oluşacağı konusunda yaşanan tartışmanın ve anlaşmazlığın da etkili olduğu ileri sürüldü.

Komisyon üyelerinin dörtte üçünün kadın olması şartı var. Komisyon başkan, başkan yardımcısı, sözcü gibi etkili koltuklarına ise iktidar partisi AKP’den oluşması bekleniyor. Ancak AKP’li kadın milletvekillerinden Kadın ve Aileden Sorumlu eski Bakan Güldal Akşit, AKP kadın kolları eski başkanı Selma Kavaf, Anayasa Komisyonu üyesi Ayşenur Bahçekapılı’nın komisyon başkanlığını istediği biliniyor. Ancak henüz kimin başkan olacağına karar verilemedi.



Kategori : GÜNCEL