Artık yayalar için de hava yastığı var

  • Ana Sayfa
  • Artık yayalar için de hava yastığı var
Artık yayalar için de hava yastığı var
İngiltere’de trafik kazalarında yayaların maruz kaldığı darbeleri hafifletecek bir hava yastığı geliştirildi. Abone ol

İngiltere’de yayaları koruyacak hava yastığı geliştirildi. Otomobillerin kaputuna yerleştirilen hava yastığ kaza anında açılarak yayaların maruz kaldıkları darbelerin etkisini azaltıyor.

İngiltere’nin Cranfield Üniversitesi’nde, trafik kazalarında hair transplant cost in turkey yayaların maruz kaldığı darbeleri hafifletecek bir hava yastığı geliştirildi.

Sistem iki bölümden oluşuyor. Çarpışma gerçekleşmeden hemen önce otmobilin kaputu, çarpmanın etkisini azaltmak üzere açılıyor. Aynı anda da aracın kaportasının arka bölümüne yerleştirilen hava yastığını, sensörler harekete geçiriliyor. Otomatik olarak açılan dev hav yastığı, otomobilin ön camını kaplıyor.

Projenin yürütücüsü Roger Hardy, hava yastığının aynı zamanda ön camın sert çerçevesine çarpılması durumunda oluşacak etkileri de absorbe edeceğini belirtti.

Hardy’nin kullandığı hava yastığı, Alman Takata Petri adlı firma tarafından geliştirildi. Torino’daki Fiat fabrikalrında test edilen yaya hava yatığı, testlerden başarıyla geçti.

Standart bir Fiat Stilo marka otomobil, saatte 40 kilometre hızla bir yayaya çarptığında, yayanın kaputun arka tarafına çarpması sırasında gerçekleşen darbe, Baş Darbe Ölçütü (HIC-Head Impact Criterion) adı verilen ölçülendirme ile 1000 birim olarak hesaplanıyor. Bu şiddetteki çarpışmalar yayalarda yüzde 18 oranında hayati tehlikeye neden olacak yaralanmaya neden oluyor.



Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ