AKP Gül sonrasını düşünüyor

  • Ana Sayfa
  • AKP Gül sonrasını düşünüyor
AKP Gül sonrasını düşünüyor
Yerel seçim sonuçları Köşk seçimlerini de etkiledi. İktidar yüzde 50 sınırını düşünüyor. Hesaplar karıştı...Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA – 29 Mart yerel seçimleri Köşk hesaplarını karıştırdı. Yerel seçimlerde özellikle AKP’nin aldığı oy; iktidar partisinde hesapları karıştırırken, muhalefet de iktidar gibi Gül sonrası için siyasi planlara başladı.

Partilerin bu seçimde aldığı oy oranları seçim öncesine kadar yapılan tüm Çankaya seçimlerine ilişkin senaryoları yıktı. Şimdi yeni planlamalar yapılıyor.
Çünkü, AKP’nin yüzde 40’ın altına düşmesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sonrası halk tarafından yapılacak seçimlerde Köşk’e AKP’li birinin seçilm trapianto di capelli turchia esini zora soktu.

AKP, 22 Temmuz’da yüzde 47’lik oy oranı ile neredeyse iki kişiden birisinin oyunu alan bir parti konumuna gelmişti. Bu oy oranı ile gidilecek bir Çankaya seçiminde AKP’nin göstereceği adayın kesinlikle yeni cumhurbaşkanı olacağı değerlendiriliyordu. Bu adayın başbakan Erdoğan alacağı ve kesinlikle Çankaya Köşkü’ne oturacağı da siyasi değerlendirmeler arasındaydı. Ancak oy oranının düşmesi ve yerel seçimlerde diğer tüm partilerin AKP karşısında ittifak oluşturmaları olasılığı Köşk’e kimin çıkacağını da belirsiz hale getirdi.

GÜL’ÜN SÜRESİ KAÇ YIL
AKP’nin yüzde 47’lik destek, Gül sonrası Cumhurbaşkanı seçimi için de önemli bir dayanak oluşturuyordu. Ancak yüzde 40’ın altına düşen oy oranı bu hesabın yeniden yapılmasını zorunlu hale getirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçilmesinden önce yapılan anayasa değişikliğiyle 5+5 formülü getirilmişti. Bir grup hukukçu Gül’ün görev süresinin 5 yıl olacağını ve 2012’de dolacağını savunurken, bir grup da 7 olduğunu ve 2014’te dolacağını dile getiriyor. Bu konu da hala netlik kazanmış değil. Yine cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin yasa da henüz çıkmadı.

YÜZDE 50 SINIRI
Halk oyu ile yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 sınırı var. AKP’de yerel seçimler öncesi yüzde 50’nin bulunacağı ve Cumhurbaşkanı Gül sonrası Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e çıkacağı yaygın bir şekilde kabul görüyordu. 2011’de yapılacak genel seçimlerde AKP’nin oy oranını daha yukarı taşıması halinde yeniden siyasi değerlendirme yapılacak. Yeni sisteme göre Cumhurbaşkanı seçimlerinde katılanların yüzde 50’sinden bir fazlasını alan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacak. İlk turda seçilen olmazsa ikinci turda en çok oyu alan kazanacak. Bu kuralın varlığı nedeniyle ilk turda, AKP dahil hiçbir partinin desteklediği adayın seçilemeyeceği tahmin ediliyor. İkinci turda ise muhalefetin tek aday üzerinde birleşmesi halinde yüzde 60’lara yakın bir oy desteği ile muhalefetin göstereceği adayın şansı artacak. Bunu gören AKP kurmayları şimdiden köşk seçimi için planlama ve yeni değerlendirmelere başladı.



Kategori : POLİTİKA