Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün hazırladığı “Bir Bakışta Bölgeler 2009” Raporu’na göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında kentlerinin nüfusu en fazla artan ülke oldu. Türkiye son on yılda “kent nüfusları en fazla artan, bölgeleri arasında en derin uçurumlar bulunan, en fazla cinayetin işlendiği, kişi başına düşen doktor sayısı en az olan” gibi ölçümlerde de en üst ya da üst sıralarda yer aldı.
OECD’nin “Bir Bakışta Bölgeler – Regions at a Glance 2009” raporu geçen hafta açıklandı.
-TÜRK KENTLERİ GÖÇ ALMA REKORU KIRDI-
Raporda, OECD ülkelerinde kentlerin incelendiği bölümde, “1995-2005 yılları arasında Türkiye kentlerde nüfusun en fazla arttığı ülke olmuştur... Aynı süre iç pansiyon reklam inde kentsel bölgelerde yaşayan ulusal nüfusun payı 17 ülkede, özellikle de Türkiye, Yeni Zelanda, Kanada ve Finlandiya’da artmıştır” denildi.
Rapordaki verilere göre, on yılda kent nüfusları en fazla artan ülkeler şöyle sıralanıyor:
Türkiye, Yeni Zelanda, Kanada, Finlandiya, İsveç, Japonya, Meksika, Portekiz, Yunanistan, Avusturya. Türkiye’nin kent nüfusu “genel olarak” on yılda yüzde 3.3 arttı. Türkiye’de “büyük” kentlerdeki nüfus artışı ise on yılda yüzde 4’ü buldu. Avusturya’da ise artış yüzde 0.5 düzeyinde gerçekleşti.
Rapora göre, büyük kent bölgelerindeki nüfus toplam OECD nüfusundan daha hızlı arttı, artış bir buçuk misline ulaştı. Artış kentleri büyüten demografik dinamiklerin yanında göç olgusunu da ortaya koydu. Ulusal nüfus büyüme oranlarıyla büyük kent bölgelerindeki nüfus artışı kıyaslandığında, kentlerdeki artışın özellikle Almanya’da (8 kat daha fazla), Fransa ve İsveç’te (4 kat daha yüksek), Avustralya ve Türkiye’de (yaklaşık 3 kat daha yüksek) daha yoğun olduğu ortaya çıktı. Macaristan ve Polonya’da nüfus son on yılda azaldı, kentlerde toplanmanın azalışı ise hızlı oldu.
2005 itibarıyla Türkiye’de halkın yüzde 38’i “büyük” kentlerin olduğu bölgelerde yaşıyor.
-TÜRKİYE’DE BÖLGELERARASI DENGESİZLİK-
Raporda, 1995-2005 arası OECD ülkelerinde GSYİH’nın yıllık ortalama yüzde 2.7 büyüdüğü, aynı ülkedeki bölgeler arasındaki büyüme rakamları farklılıklarının Polonya, Macaristan, Yunanistan ve İngiltere’de yüzde 6’dan büyük olduğu belirtildi. Türkiye ise bölgeler arasında büyüme ve gerileme farkı açısından OECD birincisi oldu. Türkiye’de birbiri ardına krizlerin patladığı bu dönemde, az gelişmiş ve gelişmiş bölgeler arasında ölçülen GSYİH büyüme farkı yüzde 8 büyüme ve yüzde 8 küçülme arasında değişti. Raporda, ülke içi bölgelerarası büyüme farklılıklarının, büyüme performansının belli bölgeler tarafından yönlendirildiği gerçeğini yansıttığı belirtildi.
-SUÇ KONUSU-
Cinayetlerin ülkede yaşayan kişi saysına oranının bölgenin güvenlik düzeyinin bir göstergesi olduğu belirtilen raporda, “Türkiye ve ABD 2005’te kişi başına en fazla cinayetin işlendiği ülkelerdir. Her ikisinde de 100 yüz bin kişiye 5.6 cinayet oranı vardır. Diğer tarafta Avusturya ve Norveç en az cinayet oranına sahip ülkelerdir. Her ikisinde de oran yüz binde 0.7’dir” denildi. Ölçümün polise bildirilen cinayetler üzerinden gerçekleştirildiği bildirildi.
Türkiye ve ABD’de bu alanda kendilerine en yakın ülkeler Finlandiya, Kore, Kanada’da işlenen cinayetlerden üç kat fazla cinayet işlendi.
Kategori : GÜNCEL