İnşaat sektörü komadan çıkacak mı?

  • Ana Sayfa
  • İnşaat sektörü komadan çıkacak mı?
İnşaat sektörü komadan çıkacak mı?
Hükümetin açıkladığı pakete en çok inşaat sektörü sevindi. Müteahhitler komaya giren sektörün ümitlendiğini söyledi.Abone ol

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, hükümet tarafından açıklanan 5 maddelik ekonomik önlem paketinin inşaat sektörünü canlandırabileceğini bildirdi.

Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son iki yıldır değişik sebeplerden dolayı küçülme trendinde olan konut inşaat sektörünün ''son kriz ile beraber adeta komaya gird mimarlık firması seo iğini'' belirtti.

5 maddelik ekonomik önlem paketindeki konut tapu alım –satım harçlarının üç ay süre ile binde 30'dan binde 10'a indirilmesinin konut piyasasını canlandırabileceğini ifade eden Tellioğlu, ''Fakat otomotiv sektörüne sağlanan ÖTV indirimi oranında tetikleyici bir destek olmadığından konut sektörünü yani inşaat sektörünün tam olarak önünün açılmasını sağlaması mümkün değildir'' dedi.

Sektörün önünün açılması açısından TOKİ'ye sağlanan avantajların tümünün özel sektör müteahhitlerine de sağlanmasını gerektiğini belirten Tellioğlu, şunları kaydetti:

''Tapu alım satım harçlarının binde 30'dan binde 10'a indirilmesi, resmi harçlarda indirim yapılması, sektördeki kayıt dışılık önlenerek istihdam üzerindeki verginin azaltılması, Gelir İdaresinin (sektör firmalarından ne koparırsam kardır) mantığı, yaklaşımı üzerinden inceleme yapmaması, önüne gelenin müteahhit olmasına izin verilmemesi, her müteahhidin faaliyeti T.C. kimlik numarası üzerinden takip edilmesi ve böylece mesleğin disiplin altına alınması gibi özellikle hayati önem taşıyan radikal karalar alarak ancak bu zorlu kriz sürecini aşabileceğimize inanmaktayız.

Aksi taktirde, bu tür çeyrek ekonomik destek paket açılımlarının direkt olarak inşaat sektörünü tetiklemesi mümkün değildir. Ancak psikolojik olarak tetikleyebilir. Bu da ülkemiz ekonomisine katkı sağlayabileceği gibi krizden çıkış sürecini uzatacaktır.''



Kategori : GÜNCEL