Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 ve 2008 piyasa döneminde toplam tahıl ürünlerinde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesinin yüzde 94.7 olarak tahmin edildiğini, pamukta kendine yeterliliğin söz konusu olduğunu, toplam arzın yüzde 2.7’sini ithalatın oluşturduğunu açıkladı.
TÜİK, 2007 ve 2008 dönemine ilişkin “Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünlerö verisini açıkladı.
Buna göre, toplam t wisconsin seo ahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayda, yeterlilik derecesi yüzde 96.5, kişi başına eşdeğer buğday tüketimi 206.6 kilo olarak gerçekleşti. Yem sanayiinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 97.3, mısırın ise yüzde 81.4 olarak tahmin edildi. Pirinçte kişi başı tüketim 8.7 kilo, yeterlilik derecesi ise yüzde 60.5 oldu. Tahıl ürünlerinde ve pirinçte dış ticaretin büyük kısmı AB dışındaki ülkelerle gerçekleştirildi.
Kuru baklagillerden, kendine yeterliliğin söz konusu olduğu iki üründen biri olan kırmızı mercimekte toplam arzın yüzde 24.5’i ihraç edilirken, nohutta bu oran yüzde 18.7 olarak gerçekleşti. Toplam ürün arzında ithalatın ağırlıklı olduğu kuru fasulye ve yeşil mercimekte ise yeterlilik dereceleri sırasıyla yüzde 70.9 ve yüzde 50 olarak gerçekleşti. Kişi başı tüketim kuru fasulyede 2.8 kilo iken, nohutta 4.8 kilo oldu. Toplam kuru baklagil ihracatında AB ülkelerinin payı yüzde 19.6 seviyelerinde gerçekleşti.
Patateste kişi başı tüketim 49.4 kilo, yeterlilik derecesi yüzde 104.6 oldu. Toplam üretimin yüzde 5.6’sı seviyelerinde gerçekleşen ihracatın büyük kısmı AB dışı ülkelere yapılıyor.
Yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı ayçiçeği, soya ve kolzada, yeterlilik dereceleri, sırasıyla yüzde 38.3, yüzde 2.1 ve yüzde 8.4 düzeyinde oldu. Pamukta ise kendine yeterlilik söz konusu olurken, toplam arzın yüzde 2.7’sini ithalat oluşturdu.
Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketilirken, toplam arzın yüzde 8.7’si ihraç edildi. Toplam şeker arzının yüzde 1.9’luk bölümünü oluşturan ithalatın ise büyük kısmı AB ülkelerinden yapıldı. Kişi başı şeker tüketimi 24.4 kilo, yeterlilik derecesi ise yüzde 97.8 oldu.
Kategori : GÜNCEL