Karpuzun iyisi nasıl anlaşılır?

  • Ana Sayfa
  • Karpuzun iyisi nasıl anlaşılır?
Karpuzun iyisi nasıl anlaşılır?
Yaz mevsiminin sevilen karpuzda bile hile yapıyorlar. Peki alacağınız karpuzun iyi olup olmadığını nasıl anlayacağız?Abone ol

Son yıllarda ''kabak aşısı'' nedeniyle tüketicinin güveni sarsılan karpuzda ''olgunlaştırma'' hilesi yapıldığı öğrenildi. Uzmanlar, koyu yeşil renkte, güneş yanığı olmayan vurulduğunda tok ses çıkaran karpuzun alınmasını öneriyor.

Uzmanlar, doğru bir seç Kumlama kumu im ve yeterince olgunlaşmadığı görüldüğünde ''kabak çıktı'' dememek için yeşil koyu renkteki karpuzlarla, güneş yanığı olmayanlar ve elle vurulduğunda tok ses çıkaranların tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Ayrıca, tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan, şekli simetrik olan karpuzlar olgunlaşmış olarak kabul edilirken, toprakla teması bulunan kısmının renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmesi öneriliyor.

Tezgahtan ''kesmece'' karpuz alınacaksa, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de küçük ve koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesi isteniyor.

SARI: AĞIZDA KURABİYE GİBİ DAĞILMASI LAZIM

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat Sarı, kesildiğinde kırmızı kısmının gevrekliğinin iyi olması gerektiğini belirterek, ''Karpuzun etinin sünger gibi değil, ağızda adeta kurabiye gibi dağılması gerek'' dedi.

Karpuzun antikanserojen özelliği bulunduğunu anlatan Sarı, yağ ve kolesterol içermediğinden, kalorisinin de düşük olduğundan yaz aylarında uygulanan diyetlerde oldukça olumlu sonuç verdiğini bildirdi.



Kategori : GÜNCEL