Ordu Yağ Sanayi A.Ş Genel Müdürü Sedat Bayrak, Giresun Üniversitesi'nce Güre Yerleşkesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen ''Fındık Yağının İnsan Sağlığına Faydaları'' konulu panelde yaptığı konuşmada, yağ tüketiminde yağ çeşidi seçiminden tüketim şekline kadar uzanan her aşamada daha bilinçli ve duyarlı olunması gerektiğini ifade etti.
Fındık yağının, şeker hastalarının insülin hormonuna olan ihtiyacını azalttığını ifade eden Bayrak, ''Fın
Kumlama kumu dık yağının özellikleri ortadadır. Her açıdan en dayanıklı yağ olan fındık yağı, mükemmel bir pişirici olup, kendi lezzeti ile pişirilen yiyeceğin lezzetini örtmekten çok, mükemmel bir aracı olarak, pişirildiği ürünün tadını ön plana çıkaran ve şimdiye kadar, fiyatı hariç hiçbir şikayet almamış bir mamuldür'' dedi.
Bayrak, Ordu Yağ Sanayi Anonim Şirketi olarak Çotanak markası adı altında fındık, ideal, kanola, ayciçek, soya ve mısır yağı üretimi yaptıklarını, ürettikleri yağın en sağlıklı yağ olduğunu, bu yağların vücuda yerleşmiş kanserli hücrelerin etkisiz hale getirilmesinde faydalı olduğunu ileri sürdü.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz ise konuşmasında, sıvı yağın insan vücudunun gerekli enerjiyi sağlayabilmesi ve yiyeceklere lezzet katması için en önemli besin ögelerinden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Gıdadaki yağlar başlıca üç ana unsurdan oluşur. Doymuş yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri. Doymuş yağ asitleri toplam kolesterol ve trigliserit seviyelerini yükseltir. Ayrıca yağların yanma derecelerinin üstünde ısıya tabi tutulması halinde ısı ve kütle transferiyle meydana gelen moleküler yapı ve yağ asitleri örüntüsü değişikliği sonucunda ortaya çıkan farklı fiziksel özellikteki sert moleküllerdir. Ancak, kandaki kolesterolün fazlalığı problem çıkarır. Fındık yağı yüksek tansiyon riskini azaltmakta, kötü kolesterolü düşürmekte, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.''
Panele, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Mehmet Sargın, sivil toplum örgütleri temsilcileri, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Kategori : SAĞLIK