Türkiye'de leblebi üretiminin merkezine ilişkin Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi ve Çorumlu üreticiler arasındaki rekabetin, son günlerde ulusal basın yayın organlarıyla internetteki haber sitelerinde bazı haberlere konu edinilmesi, yeni bir tartışma başlattı.
Bazı gazete, televizyon kanalları ve internet haber sitelerinde “leblebinin ana vatanının Tavşanlı olduğu” yönünde yer verilen haberlere, Çorum'dan yetkililer ve üreticilerin tepki göstermesi, bu iki bölgeyi karşı karşıya getirdi.
Tavşanlı'da yurt içi piyasanın yanı sıra ihracata yönelik leblebi üretimi yapan Korkmazlar Leblebi AŞ firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Korkmaz, yaptığı açıklamada, bu tür tartışmaların yarar getirmeyeceğini ersağ üye ol belirterek, leblebiciliğin her şeyden önce Türkiye'nin ürünü olarak görülmesinin daha iyi sonuçlar vereceğini söyledi.
Leblebinin yapımında Tavşanlı'nın, pazarlanmasında Çorum'un başarılı olduğunun kabul edilmesi gerektiğini anlatan Korkmaz, şöyle konuştu:
“Leblebide Tavşanlılılar imalatçılığıyla, Çorumlular pazarlamacılığıyla ön plana çıkmıştır. Biz yıllardır Çorumlularla alışveriş yapıyoruz. Onlara işlenmeye hazır hale getirdiğimiz leblebiyi satıyoruz. Biz Çorum'u, Tavşanlı'dan ayırmayız. Neticede bu, ülkemizin ürünüdür. Onlar pazarlamada çok iyi yol aldılar. Tavşanlı leblebisi TSE'den tescilli bir üründür. Türkiye'nin ilk ve tek Leblebiciler Odası, Tavşanlı'dadır. Odamız, 2003 yılında Paris'te uluslararası kalite ödülünü aldı. O törende leblebiyi dünyayla tanıştırdık.”
Korkmaz, rekabetin kaliteyi artırıcı yönü bulunduğunun yadsınamayacağına işaret ederek, leblebide her türlü rekabetin mutlaka gelişmeyi etkileyeceğini, ancak iş birliğini rekabetle kaynaştırmanın önemli olduğunu kaydetti.
Bu tür polemiklerin zarar getireceğini bildiren Korkmaz, “Birlikte dünyaya açılmak ülkemize, yörelerimize yarar. Bu nedenle daha geniş iş birliği ortamları, uluslararası tanıtım atakları yapmalıyız” dedi.
LEBLEBİ AĞASI İSMAİL KORKMAZ
Tavşanlı'nın Çukurköy Mahallesi'nde düzenlenen festivalde “Leblebi Ağası” unvanını kazanan Korkmazlar Leblebi AŞ Marmara Bölge Satış ve Pazarlama Müdürü İsmail Korkmaz da ilçede leblebiciliği geleceğe taşıyacak katkılar yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Ağalığı sembolik olarak taşımayacağını belirten Korkmaz, şunları kaydetti:
“Tanıtım, leblebiciliğin gelişmesinde çok önemli. İlçe merkezi ve Çukurköy Mahallesi'nde sürdürülen leblebiciliğin tanıtımını sağlayan organizasyonlara her zaman destek vereceğiz. Uzun yıllardır Tavşanlı'da leblebi üretimindeki ustalık gelişerek korunmaktadır. Tavşanlılı üreticiler tarafından leblebinin onlarca çeşidi üretiliyor. Sade leblebideki doğallık, kalite, lezzet unsurları da gelişerek dünyaya tanıtılıyor. Daha gelişmiş tesisler ve daha çok üretimle daha fazla ülkeye ulaşmak istiyoruz.”
Çeşitli kaynaklardan yapılan derlemeye göre, Tavşanlı'da leblebicilik yaklaşık 450 yıl öncesine dayanıyor.
Türkiye'de ilk leblebi üretiminin, leblebi ustalarının piri olarak kabul edilen Şeyh Murat Gazi tarafından 1370'li yıllarda İstanbul'da yapıldığına inanılıyor.
Tavşanlılı ustaların, Şeyh Murat Gazi'nin ölümünden 180 yıl sonra İstanbul'da bir Arnavut ustadan leblebi üretimini öğrenerek Tavşanlı'da yaygınlaştırdıkları belirtiliyor.
Kategori : GÜNCEL